Baccarat

Baccarat je kartová hra. K jej vzniku sa viažu rôzne legendy. Jedna z nich hovorí, že korene tejto hry vznikli medzi Etruskami po ich príchode do súčasného Talianska približne v rokoch 900 až 800 pred Kristom.

Traduje sa, že Etruskovia pri jednom z ich náboženských rituálov používali postup, ktorý je predchodcom moderného baccaratu. Na rozhodnutie, ktorá z vybraných panien si zaslúži postavenie vysokej kňaznej využívali obdobu kocky s deviatimi hranami.

V prípade, že padla osmička alebo deviatka, bola dotyčná povýšená na vysokú kňažnú. V prípade, že padla šestka alebo sedmička, bola žena vyhostená zo spoločnosti, a v prípade že padlo číslo 5 alebo nižšie, bola obeť vo väčšine prípadov usmrtená. 

Toto je však iba legenda, a o jej pravdivosti môžeme iba polemizovať, rovnako ako o tom či má niečo spoločné s baccaratom ako ho poznáme dnes.

Prvá reálna písomná zmienka o tejto populárnej hre pochádza až z roku 1820. Ešte predtým sa táto hra spájala s menom talianskeho krupiéra Felixa Falguiereina, ktorý podľa niektorých zdrojov položil základy tejto hry v Taliansku v 15. storočí.

Odtiaľ sa hra za vlády kráľa Karla VIII presunula do Francúzska kde sa rýchlo stala obľúbenou medzi francúzskou šľachtou.V iných zdrojoch sa uvádza, že hra vznikla priamo vo Francúzsku. Čo je pravda sa už asi nedozvieme. 

S najväčšou pravdepodobnosťou však samotné slovo baccarat pochádza z taliančiny, kde je jeho význam chápaný ako “ nula „. Ak by ste sa však snažili nájsť toto slovo v slovníku, hľadali by ste asi márne.

Podľa názorov historikov ide o regionálny slang, a presný význam tohto slova znamená “ zbankrotovať „. Aká je však spojitosť tejto hry s pôvodnou Etruskou legendou?

Cieľom baccaratu, podobne ako pri starodávnom etruskom rituále, je dosiahnuť číslo ktoré sa najviac blíži číslu deväť. V podstate ide o podobný princíp hry ako u blackjacku. Niekedy sa hovorí, že baccarat pochádza z rovnakej rodiny hier ako blackjack. Pravidlá sú však mierne odlišné.

Všetky obrázkové karty plus desiatka majú hodnotu 0, eso má hodnotu jedna, zatiaľčo všetky ostatné karty majú hodnotu ekvivalentnú ich číslu. Pri prekročení čísla deväť, sa ignoruje rád desiatok, vynecháme teda prvú cifru z dvojciferného čísla.

V prípade, že má hráč na ruke 8 a 6, jeho reálna hodnota je 4. V prípade že má 8 a 2, jeho hodnota je 0. Tá je najhoršou možnou variantou akú môže hráč v baccarate dosiahnuť a je po nej pomenovaná aj celá hra. Naopak, najlepšie súčty 8 a 9 sú nazývané ako natural.

V baccarate sa vyskutujé dve role – hráč a bankár. Rola bankára sa môže meniť podľa jednotlivých variánt baccaratu. Platí však, že účastník hry si vsádza na jeden z troch možných výsledkov. Buď bude mať najlepší súčet hráč, bankár, alebo nastane remíza.

Výhra v prípade remízy dosahuje osemnásobok vkladu, jej pravdepodobnosť je však samozrejme najmenšia. Je treba dodať, že hráčom sa v baccarate nerozumie individuálny účastník hry.

V prípade, že za stolom hrá napríklad sedem účastníkov, vsádzajú na hráča, ktorý je reprezentovaný iba dvoma kartami pre všetkých sedem účastníkov.

Účastník tak nevsádza priamo na karty ktoré dostane on, ale na karty ktoré dostáva fiktívna rola hráča, ktorá platí pre všetkých účastníkov hry za stolom. Dve, respektíve tri karty teda rozhodujú o hráčovom súčte pre všetkých účastníkov za stolom.

V rôznych verziách baccaratu platia rôzne pravidlá pre ťahanie tretej karty. Vo variantách Chemin de fer a Baccarat Banque majú hráči možnosť voľby tretej karty v prípade, že ich súčet z dvoch kariet dosiahne 5. Vo variante Punto Banco sú presne určené pravidlá, kedy hráč musí alebo môže ťahať tretiu kartu.

Varianta Punto Banco je populárna predovšetkým v USA, zatiaľčo varianta Chemin de fer je obľúbenou variantou Jamesa Bonda. Ďalšou zaujímavosťou zo sveta baccaratu je veľkosť stávok.

Oproti iným podobným hrám ako blackjack, je minimálna stávka podstatne väčšia. Často začína na 25 dolároch, ale výnimkou nie sú ani vyššie sumy. Maximálna stávka sa obvykle pohypuje okolo 10 tisíc dolárov.

Baccarat je zaujímavá hra, ktorá je omnoho menej známa ako blackjack hoci funguje na podobných princípoch. V svojej jednoduchosti je veľmi prístupná takmer každému a vyznačuje sa pomerne veľkými šancami na výhru.

Ak budete niekedy v kasíne a budete mať možnosť zahrať si baccarat, vyskúšajte raz pre zmenu i túto exotickejšiu variantu známeho blackjacku. Nikdy neviete či sa vás neočarí podobne ako očarila aj Jamesa Bonda a jeho autora Iana Flemminga.