Prečo je dobré hrať Poker #4

Poker vás učí, ako sa vyhnúť rasovým, genderovým a iným predsudkom

Predsudky sú vždy zlé, ale pri pokrovom stole môžu byť obzvlášť deštruktívne. Kvôli nim môžete podceniť svojho súpera, čo môže mať za následok chyby, ktoré vás nakoniec vyjdú veľmi draho.

Aby ste hrali dobre, musíte byť slepí čo sa týka pohlavia, farby pleti, vierovyznania a mnohým iným veciam, pretože v konečnom dôsledku ide vždy len o schopnosti daného hráča.

Poker je hra pre každého. V žiadnej inej hre alebo športe nie sú účastníci braní tak rovnocenne. Môžete si zahrať proti nováčikovi, ale aj s profesionálom a všade budú s vami jednať ako s rovným. Ak vám prídu karty a vy správne zahráte, vyhráte nezávisle na tom kto ste.

Poker vás učí, ako zvládať prehry

Veľa ľudí sa nevie vyrovnať s prehrami a stratami. Strata zamestnania, prehraná hádka alebo rozpad vzťahu sú pre nich veľkou tragédiou. Nevedia tieto záležitosti prijať a často sú nimi doslova pohltení. Doslova prevezmú celú kontrolu nad ich životom a posúvajú sa skôr dozadu než dopredu.

Poker vás neustále učí ako sa s prehrami a stratami vyrovnať. Vo väčšine prípadov prehráte omnoho viac hand-ov, než ich vyhráte. Straty sú prirodzenou súčasťou hry.

Tiež sa rýchlo naučíte, že snaha rýchlo vyrovnať svoje straty je zaručenou cestou do pekiel. Musíte sa naučiť akceptovať malé prehry a hrať trpezlivo a solídne. Nemôžete byť víťazom v pokri a ani v osobnom živote, pokiaľ sa nenaučíte hodiť prehry za hlavu a pokračovať ďalej.

Poker vás naučí, ako si nebrať konflikty príliš osobne

Ľudia si berú konflikty až príliš osobne. Chcú niekoho poraziť tak moc, že „vyhrajú bitkou, ale vo vojne neuspejú.“ Alebo aj horšie – ak prehrajú, vezmú to ako osobnú prehru a túžia po odplate.

Každý, kto niekedy hral hru, ktorá je založená na priamom fyzickom kontakte si takéto konflikty berie menej osobne. Mnoho ľudí s tým, ale má veľké problémy.

Poker vás naučí nad takýmito konfliktami iba mávnuť rukou, pretože jednoducho nie sú osobné. Cieľom hry je vyhrať peniaze svojich súperov a je jedno, či ich vyhráte od hráča A alebo od hráča B. Jednoducho chceme vyhrať peniaze.

Poker vás tiež učí, že v okamihoch kedy vás niekto obohrá, vybluffuje alebo inak prechytračí, nejde o nič osobného. Ide iba o súčasť hry. Poker vás zároveň učí, že ak si budete takéto prehry brať k srdcu, akurát za to zaplatíte.

Ak sa budete pri stole snažiť o hlúpu odplatu, povedie to iba k tomu, že spravíte chybu a prehráte peniaze. Nepokúšajte sa niekoho hlúpo bluffovať len preto, že ste s ním práve prehrali veľký pot.

Takto sa v pokri jednoducho nepremýšľa. Jedno krásne čínske príslovie hovorí: „Pokiaľ túžite po odplate, vykopte dva hroby. Jeden pre neho a jeden pre seba.“