Prečo je dobré hrať poker #6

Poker vás učí, ako si vybrať najlepšiu hru

„Herná“ selekcia je nesmierne dôležitá ako v pokri, tak aj v živote. Poker vás naučí vnímať seba, svojich súperov a celkovú situáciu tak, že si vyberiete hru, ktorá vám sadne najlepšie.

Pokroví hráči, ktorí to so svojou kariérou myslia skutočne vážne vedia, že hlavným dôvodom ich úspechov či prehier je rozdiel medzi vlastnými schopnosťami a schopnosťami ich súperov. Pokiaľ sú lepší než oni, vyhrajú. Pokiaľ sú horší tak prehrajú.

Do úvahy však musia brať aj to, či ich štýl sedí k danej hre. Napríklad, dvaja hráči majú rovnaké schopnosti. Hráč A bude porážať konzervatívnych súperov, ale proti agresívnym bude prehrávať. Hráč B bude mať presne opačné výsledky. Obaja tým pádom budú musieť sadať k odlišným stolom.

Tieto faktory ovplyvňujú rovnako situácie aj vo vašom reálnom živote. Pokiaľ ste menej talentovaný či máte horšie renomé, než vaši konkurenti, mali by ste sa poobzerať po jednoduchšej hre.

Rovnako by ste mali vyberať podľa toho, aký štýl vám viac vyhovuje. Ak máte napríklad so svojím kamarátom rovnaké schopnosti a reputáciu, ale odlišný temperament, potom zrejme nebude vhodné, aby ste obaja robili to isté.

Väčšina ľudí nevie ako má vyhodnotiť svoje schopnosti a tiež to do akého prostredia sa hodia. Čo znamená, že robia zásadné chyby, pričom si ich neuvedomujú kľudne aj niekoľko rokov.

Len sa pozrite na to koľko ľudí vo vašom okolí zmenilo „hru“ po tridsiatke či štyridsiatke, pretože si sami sebe povedali: „Sem predsa nepatrím.“

Poker vás učí, že je výhodné mať posledné slovo

Pokiaľ ste v pokri na rade ako posledný, máte  nad svojimi súpermi obrovskú výhodu, pretože už viete, čo pred vami urobili. Oni naopak zostávajú v neistote, pretože netušia ako na ich hru budete reagovať.

Pozícia je v pokri tak dôležitá, že dobrý hráč, pokiaľ sa v nej nachádza, raisuje aj karty, ktoré by skôr či neskôr zahodil.

Poker je hra, ktorej jadrom je manažment informácií a pozostáva z akýchsi minihier, ktoré sú podobné predaju a vyjednávaniu. Medzi hlavné pravidlá takýchto hier patria:

  • Získať čo najväčšie množstvo informácií
  • Odovzdať čo najmenšie množstvo informácií

Ľudia, ktorí vedú pracovné pohovory, vedia ako veľmi dôležité je hovoriť ako posledný. Väčšina takýchto rozhovorov obsahuje otázku, ako napríklad „Aký nástupný plat si približne predstavujete?“

Akonáhle na ňu odpoviete, dostávate svoju protistranu do výhodnej pozície, kedy neviete do akej miery je vám ochotný zaplatiť, pretože nie je príliš pravdepodobné, že dostanete viac než o koľko ste si povedali.