Prečo je dobré hrať Poker #9

Poker je skvelý učiteľ

Výskumy jasne ukazujú, že ľudia majú tendenciu opakovať akcie, za ktoré sú odmeňovaní a naopak opúšťať od tých, za ktoré sú trestaní.

Poker vás učí tým, že odmeňuje správne akcie, ako napríklad logické myslenie a čítanie hry, zatiaľ čo chyby v podobe ignorovania odds alebo impulzívneho konania okamžite a nekompromisne trestá. Na poker sa najviac dajú aplikovať aj ďalšie princípy, ktoré sa procesu učenia týkajú.

Znalosti si vštepíme na základe spätnej väzby

Odmeny a tresty sú cennou spätnou väzbou. Čím rýchlejšie a jasnejšie sú, tím rýchlejšie získate nové vedomosti. Veľakrát je ale bohužiaľ tento proces získavania spätnej väzby príliš pomalý alebo nejasný.

Pokiaľ napríklad urobíte chybu pri jednaní s dôležitým zákazníkom, možno sa nikdy nedozviete, prečo presne daný obchod nevyšiel. Pri pokrovom stole sa viacmenej spätnej väzby vo väčšine prípadov dočkáte o dosť rýchlejšie.

Ešte donedávna sa väčšina ľudí učila poker štýlom pokus-omyl. V priebehu poslednej dekády sa samozrejme rapídneho rozšírenia dočkali pokrové knihy, výukové weby a ďalšie možnosti, vďaka nim sa mohla pokrová verejnosť tých najväčších chýb vyvarovať, avšak faktom zostáva, že skúsenosti zo samotného hrania ničím nenahradíte.

Tie najdôležitejšie lekcie dostávate v prípade, že sami sedíte za stolom a ste odmeňovaný alebo trestaný za to, akým spôsobom hráte.

Čím častejšie spätnú väzbu dostanete, tím rýchlejšie sa učíte

Väčšina dôležitých životných rozhodnutí príde na rad len veľmi zriedkavo a niektoré z nich – ako napríklad voľba kariéry – sú pred vás postavené možno len raz v živote.

Pokroví hráči získavajú spätnú väzbu k stovkám rozhodnutiam behom jednej seansy, čo významným spôsobom urýchľuje proces získavania informácií.

Skúsenosti, ktoré pramenia z jednej situácie, možno generalizovať na ostatné

Pokiaľ by sa pokrové skúsenosti dali aplikovať iba na situácie, týkajúce sa hrania najrôznejších hier, tak by tento článok nevznikol. Situácia, na ktorú pri jeho hraní narazíte, možno vzťahovať k takmer každému aspektu života.

Pokiaľ ste napríklad netrpezlivý a je vám cudzie logické uvažovanie alebo neviete správne analyzovať riziká a prípadné odmeny, budete nielen prehrávať v pokri, ale tiež budete stále robiť tie isté chyby tiež v pracovnom a osobnom živote.

Pokiaľ vás teda poker naučí napríklad kontrolovať svoje emócie, tak sa to prejaví i v ďalších oblastiach vášho života.

Mnoho ľudí sa všeobecne učia rýchlejšie ako tí starší

Ľudia, ktorí zaryto bojujú proti pokru, často argumentujú tým, že je treba mladým ľuďom zabrániť, aby si jeho hraním vytvorili zlé návyky. V skutočnosti im však bráni v získavaní tých správnych.

Mladí ľudia v sebe trochu toho hazardu skrátka majú. Niekedy hazardujú s peniazmi, niekedy so známkami v škole, nechráneným sexom alebo v krajných prípadoch i so svojim životom.

Niekedy veľa riskujú, skúšajú svoje šťastie a často sú to dosť hlúpe nápady. Riskujú svoje zdravie, keď sa pokúšajú o triky na kolieskových korčuliach, skateboardoch alebo snowboardoch a mnoho ďalšieho.

Život je vo svojej podstate riskantný, ale postupné zisťovanie, ako tieto riskantné situácie zvládať, sú dôležitou súčasťou dospievania. Poker vás núti k tomu, aby ste o následkoch svojej akcie premýšľali predtým ako ju predvediete.

Ak už nič iného, môže niekoho naučiť, ako sa vyhýbať fatálnym chybám. Obecne sa dá povedať, že v situácií, keď človek stojí pred nejakým zložitým rozhodnutím, prídu pokrové skúsenosti rozhodne vhod.

zdroj: www.abcpoker.cz