Začínajú MS v hokeji – kedy

A je to tu! Udalosť, na ktorú čakajú všetci fanúšikovia ľadového hokeja! V poradí 79. majstrovstvá sveta bude organizovať Česká republika a to už po desiatykrát v Prahe a v Ostrave.

Šampionát začína 1. májafinále sa odohrá 17. mája. Turnaja sa zúčastní 16 krajín a Taliansko a Kazachstan nahradilo Rakúsko a Slovinsko.

Jednotlivé tímy sú rozdelené do skupín podľa rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Bodovanie závisí od výsledku posledných olympijských hier a z posledných štyroch majstrovstiev.

Prvým nasadeným tímom sa stalo Švédsko a podľa poradia ostatných krajín sú rozlosované skupiny A a B. Usporiadatelia MS mali jedno privilégium a to presunúť jeden tím z jednej skupiny do druhej, a tým tímom sa stalo Slovensko.

Skupina A odohrá všetky zápasy v pražskej O2 aréne, kde sa zmestí cca 17 000 divákov a skupina B odohrá zápasy v ostravskej ČZA aréne, kde sa zmestí cez 10 000 divákov.

Hlavným problémom obidvoch arén budú parkovacie miesta, takže bude lepšie využiť mestskú hromadnú dopravu. Samozrejme budú prísne strážené, aby všetko prebehlo bez problémov.

Čo sa týka vstupeniek, tak tých je predaných už viac ako 500 tisíc. Na české aj slovenské zápasy sa budú lístky zháňať už veľmi ťažko a aj keď na niektoré narazíte tak za lístok  môžete zaplatiť niekoľkonásobnú sumu.

Na túto tému sa vyjadril aj tréner Vladimír Růžička: „Kdyby to šlo, zaplnili bychom halu snad pro padesát tisíc lidí. Pořád se na vstupenky někdo ptá, ale kde je mám brát? Musím odpovídat, bohužel, nejde to. Kdybych měl každému vyhovět, měl bych hlavu jako pátrací balon.“.

Pokiaľ lístky nezoženiete, môžete sa vydať k jednej z arén, kde budú umiestnené tzv. fanzóny. Vstup bude zadarmo a fanúšikovia si tam môžu pozerať live zápasy na veľkých plátnach.

K tomu bude aj zabezpečený program, rôzne súťaže a taktiež občerstvenie. Do pražskej funzóny sa zmestí 4000 ľudí a bude otvorená v deň zápasu od 10,00 do 24,00 hod.

Do ostravskej funzóny sa zmestí cez 6000 ľudí a zápasy sa budú sledovať na najväčšej LED obrazovke vo veľkosti 100 m2. Okrem toho tam budú vystupovať rôzne hudobné kapely a o atmosféru sa postarajú moderátori z Českej televízie.

Organizátori MS ukázali aj medaily o ktoré sa bude bojovať. Sú z galvanického kovu a krištáľu v tvare puku a je na nich vybrúsená česká vlajka. Medaila má také isté rozmery ako hrací puk. Váži 306 gramov, priemer 7,6 cm a hrúbka 2,5 cm.